Windows 11 en uw aanpassingssoftware

Windows 11 en uw aanpassingssoftware

Introductie

Dit bericht is voor gebruikers van alle soorten vergroting-, spraak- en braille-aanpassingssoftware (JAWS, ZoomText, Fusion, Supernova en Guide(Connect)).

Bent u geen gebruiker van deze aanpassingssoftware, dan is de informatie over Windows 11 misschien ook interessant voor u. Wilt u eventueel meer informatie over de mogelijkheden van aanpassingssoftware, neem dan contact op.

Windows 11 is volop in het nieuws. Microsoft gaat vanaf 5 oktober beginnen met het verspreiden van Windows 11. Windows 11 is een gratis update van Windows 10.

U zult ongetwijfeld vragen hebben, wat u moet doen en wat het gevolg is voor aanpassingssoftware.

 

Wat is er nieuw in Windows 11?

Microsoft beschrijft Windows 11 als frisser, moderner, efficiënter en overzichtelijker.

We geven u enkele voorbeelden, wat dit in de praktijk betekent.

De gebruikersinterface is aangepast waarbij er bepaalde zaken bijvoorbeeld op een andere plaats staan. Het startmenu opent vanaf het midden van het beeld en de Aan/uit knop staat rechts onderaan.

De Windows-verkenner heeft een nieuwe opzet qua uiterlijk en indeling: er zijn andere iconen, en er is meer witruimte voor een moderner uiterlijk.

Ook het instellingenmenu heeft een ander uiterlijk gekregen.

Internet Explorer 11 zit niet meer in Windows 11. De webbrowser in Windows 11 is Microsoft Edge.

 

Wanneer krijg ik Windows 11?

Vanaf 5 oktober gaat Microsoft - in fases - over een periode van 6 maanden Windows 11 aanbieden aan Windows 10 gebruikers.

Er wordt om toestemming gevraagd om Windows 11 te installeren. De update wordt pas aan u aangeboden als de huidige Windows 10 volledig is bijgewerkt.

Vervolgens wordt in het installatieproces als eerste gecontroleerd of uw computer (qua geheugen en processor) geschikt is voor Windows 11.

Computers van 4 à 5 jaar of ouder zijn waarschijnlijk niet geschikt.

Als u nu al wilt weten of uw computer geschikt is, kunt u dit controleren met de PC health check app (onderaan de pagina staat de downloadlink voor de app) op deze pagina:
Upgrade naar het nieuwe Windows 11-besturingssysteem | Microsoft

Als u uiteindelijk Windows 11 heeft geïnstalleerd en u heeft spijt, dan is het na installatie nog 10 dagen mogelijk om terug te gaan naar de vorige situatie.

Koopt u een nieuwe PC, dan zal Windows 11 er waarschijnlijk al op staan.

 

Is mijn aanpassingssoftware geschikt?

De aanpassingssoftware loopt altijd net achter op nieuwe ontwikkelingen. Nu Windows 11 officieel uit is zal er met die versie verder worden getest. Daarom is er op dit moment nog geen versie van de aanpassingssoftware die geschikt is voor Windows 11.

 

Fusion, ZoomText en JAWS.

Versie 2022 (verwacht eind oktober) zal geschikt zijn voor Windows 11.

Versie 2021 zal naar verwachting eind oktober een update krijgen om met Windows 11 te kunnen werken. Er moeten aanpassingen worden gemaakt voor het voorlezen en volgen van de focus.

 

Dolphin schermlezer, Supernova vergroting, vergroting+spraak en vergroting+schermlezer en GuideConnect.

Dolphin heeft - in samenspraak met Microsoft - geregeld dat Windows 11 nog niet te installeren is wanneer Supernova of Guide(Connect) geïnstalleerd is. Als er een geschikte versie is, zal deze blokkade er af worden gehaald.

Dolphin gaat nu eerst testen met de Windows 11-versie - die gelanceerd is - en bekijken of er nog aanvullende aanpassingen moeten komen om deze volledig geschikt te maken.

We weten daarom, nu nog niet of en wanneer versie 20 compatibel zal worden met Windows 11.

 

Zodra we meer informatie hebben, sturen we u nogmaals een bericht.

Windows 11 zal - net als Windows 10 - in de toekomst regelmatig updates krijgen, waardoor de Windows 11 compatibiliteit van oudere software versies, weg zal vallen. 

Oudere versies (de versies voor de huidige meest recente versie) van de aanpassingssoftware zullen niet geschikt gemaakt worden voor Windows 11. Dit betekent niet dat ze helemaal niet met Windows 11 kunnen werken. Er zal misschien geen foutmelding verschijnen, maar er zullen wel zaken niet werken. Dit komt omdat in Windows 11 bepaalde onderdelen op een andere plek staan, waardoor bijvoorbeeld de spraak of de focus niet altijd volgen.

 

Kan ik bij Windows 10 blijven?

Meestal is de wens, zo min mogelijk te veranderen. U hoeft zich daarom geen zorgen te maken. Windows 10 zal tot oktober 2025 ondersteund worden en is een goed besturingssysteem. Er is dus geen directe noodzaak, over te gaan op Windows 11. De keuze om naar Windows 11 over te stappen is daarom persoonlijk. U moet eerst zeker weten dat de wijzigingen in Windows 11 een verbetering voor u zijn.

Als we meer weten zullen we u direct informeren over de werking van uw aanpassingssoftware met Windows 11.

 

Heeft u vragen, stuur deze dan in een Emailbericht naar support@optelec.be. We verzoeken u om vragen via de mail te stellen, zodat de supportafdeling niet overbelast raakt.

07-10-2021

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.