Wat is er nieuw in JAWS 2018?

Wat is er nieuw in JAWS 2018?

JAWS 2018 biedt vele nieuwe functies en verbeteringen zoals beschreven op deze pagina. Om meer te leren, lees het gehele Wat Is Er Nieuw of druk op INSERT+F6 om een lijst met koppen te openen en spring dan naar een specifiek onderwerp.

Voor het downloaden van de laatste versie gaat u naar onze JAWS informatiepagina en navigeer op kopniveau 1 (1 op de cijferrij) naar Downloads.

Verandering van JAWS versienummer

Vanaf deze release, zal JAWS worden genummerd met het jaar waarin het wordt verstuurd in plaats van een willekeurig getal. Je kunt het zien als dat dit het 2018 model van JAWS is dat uitkomt in deze herfst, net als bij auto's. De versies van ZoomText en Fusion die worden uitgegeven na deze nieuwe JAWS 2018, zullen ook dezelfde 2018 nummering hebben. Dit zal het gemakkelijker maken voor gebruikers om te weten welke versies samen gaan en wanneer ze worden uitgebracht.

Ondersteuning voor Microsoft Edge

JAWS 2018 biedt ondersteuning voor Edge, de nieuwste webbrowser van Microsoft als onderdeel van Windows 10. Om JAWS te kunnen gebruiken met Edge, moet u de Windows 10 Creators update (versie 1703) of later gebruiken. Hoewel er nog wel verschillende JAWS-functies zijn die nog niet beschikbaar zijn in Edge, zoals het selecteren en kopiëren met behulp van de virtuele cursor, plaatsmarkeringen, slimme navigatie, flex-web, en domainspecifieke instellingen, hebben we de algehele ervaring van navigeren in Edge met behulp van spraak en braille zo gelijk mogelijk gemaakt als in Internet Explorer, Chrome, of Firefox. Aangezien we blijven werken met Microsoft om de Edge-ervaring te verbeteren, zullen toekomstige JAWS-updates meer functionaliteit bevatten.

De virtuele cursor wordt gebruikt om pagina's in Edge te lezen net zoals in andere browsers. U kunt de standaard leescommando's en de meeste navigatie sneltoetsen gebruiken om door de pagina's te navigeren. Momenteel zijn er een paar navigatie sneltoetsen die nog niet in Edge worden ondersteund, maar de meest gebruikte commando's; navigeren via links, koppen , alinea's, formulieren, tabellen, lijsten, afbeeldingen en regio's zijn beschikbaar. In toekomstige updates zullen er meer navigatie sneltoetsen worden ondersteund.

JAWS gebruikt standaard de semi-automatische formuliermodus in Edge, waarbij de formuliermodus automatisch wordt ingeschakeld wanneer u naar een formulier element gaat met TAB of SHIFT+TAB. Door de manier waarop Edge pagina's weergeeft, is de automatische formuliermodus niet beschikbaar, omdat het mogelijk is om meerdere elementen op een enkele regel te hebben. U zult op ENTER moeten drukken om de formuliermodus in te schakelen als u de PIJLTJES toetsen gebruikt om naar formuliervelden te gaan.

Andere bekende JAWS-functies die momenteel worden ondersteund, zijn onder meer:

 • Tonen van ene lijst met links, koppen, of formulierelementen door het indrukken van INSERT+F7, INSERT+F6, of INSERT+F5.
 • Zoeken naar tekst op de huidige pagina door het indrukken van CTRL+F.
 • Opvragen van lettertype informatie door het indrukken van INSERT+F.
 • De mogelijkheid voor JAWS om wijzigingen te detecteren in de taal die op een webpagina wordt gebruikt en automatisch om te schakelen naar de juiste stem.

Als u begint met het gebruik van Edge, is het belangrijk om op te merken dat Edge een moderne app is zonder een menubalk die u kunt gebruiken met behulp van de ALT toets. Om toegang te krijgen tot de specifieke functies van Edge, druk op TAB vanaf de onderkant van een pagina of SHIFT+TAB vanaf de bovenkant. Ga door met het gebruik van TAB of SHIFT+TAB om door de verschillende elementen te navigeren totdat u weer op het gebied met de inhoud van de pagina komt. Daarnaast biedt Edge veel van dezelfde sneltoetsen die ook te vinden zijn in andere browsers, zoals CTRL+T om een nieuw tabblad te openen, CTRL+H voor geschiedenis, CTRL+I voor Favorieten, CTRL+J voor Downloads, enzovoorts.

Handige OCR voegt ondersteuning toe voor Freedom Scientific Camera's en flatbed scanners

De handige OCR-functie (Optical Character Recognition), waarmee u de tekst van ontoegankelijke PDF-documenten kunt lezen die geopend zijn in Adobe Reader of de tekst van afbeeldingen op het scherm, is uitgebreid om de herkenning van beeldbestanden te ondersteunen, evenals beelden die zijn vastgelegd door Freedom Scientific's PEARL® camera of een flatbed-scanner. De PEARL is een zeer draagbare documentcamera waarmee u binnen een paar seconden een pagina kunt vastleggen en herkennen en het heeft ook een automatische modus die bewegingen detecteert die het mogelijk maakt om een beeld vast te leggen wanneer een pagina wordt omgeslagen.

Om tekst te herkennen in de opgeslagen beeldbestanden zoals BMP, JPG, JPEG, GIF, TIF, TIFF, PNG, PCX, of PDF, druk de gelaagde toetsaanslagen INSERT+SPATIEBALK, O, B terwijl u op het specifieke bestand staat in de Windows-verkenner of op het bureaublad. De herkende tekst wordt weergegeven in het resultatenvenster waar u standaard leescommando's kunt gebruiken om de tekst te bekijken of te selecteren en te kopiëren naar andere toepassingen. Als alternatief kunt u op de APPLICATIE toets drukken om het contextmenu te openen en kiest u "Herken met JAWS," of "Herken met ZoomText Fusion" als ZoomText Fusion actief is.

Opmerking: Als JAWS de OCR niet kan uitvoeren op een PDF vanwege zijn beveiligingsinstellingen, probeer dan de PDF te openen in Adobe Reader en gebruik dan het INSERT+SPATIEBALK, O, D commando om PDF-documenten te herkennen.

Om een afbeelding te herkennen en te lezen met de PEARL camera, plaatst u een pagina onder de camera tegen de paginageleider, en dan gebruikt u de gelaagde toetsaanslagen INSERT+SPATIEBALK, O, C om het dialoogvenster Camera en Scanner herkenning te openen. Hierdoor wordt het nieuwe dialoogvenster Camera en scanner herkenning geopend en als u een PEARL USB camera heeft aangesloten, zal dit de standaard optie zijn. Druk gewoon op ENTER om een enkelvoudige pagina vast te leggen en te herkennen met OCR. Nadat de erkenning is voltooid, geeft JAWS de tekst weer in het resultatenvenster waar u standaard leescommando's kunt gebruiken om de tekst te bekijken of te selecteren en te kopiëren naar andere toepassingen.

Opmerking: Het zichtbare veld dat kan worden vastgelegd door de PEARL is 22,86 bij 30,48 centimeter.

Om meerdere afbeeldingen te herkennen, moet u, nadat u INSERT+SPATIEBALK, O, C heeft ingedrukt, het selectievakje Beweging detecteren Multi-pagina herkenning selecteren voordat u de knop Verwerven activeert om het verwerven van documenten te starten. Wanneer u JAWS het geluid van een sluiter hoort afspelen, is het huidige beeld vastgelegd en kunt u een nieuwe pagina onder de camera plaatsen of de pagina in een boek omdraaien. Zodra de PEARL geen beweging meer detecteert, wordt het volgende beeld vastgelegd en herkend. Zodra u klaar bent met het herkennen van pagina's, drukt u weer op INSERT+SPATIEBALK, O, C om de herkenning te stoppen. U kunt ook het selectievakje Time-out selecteren om de herkenning automatisch te stoppen als de PEARL geen beweging gedurende 30 seconden detecteert.

Als u een afbeelding van een scanner wilt verwerven, plaatst u de pagina op de glasplaat van de scanner en drukt u op INSERT+SPATIEBALK, O, C om het dialoogvenster Camera en Scanner herkenning te openen. Zorg ervoor dat uw scanner is geselecteerd in de keuzelijst Camera's en scanners en kies vervolgens de knop Verwerven om het herkenningsproces te starten. Nadat de erkenning is voltooid, geeft JAWS de tekst weer in het resultatenvenster waar u standaard leescommando's kunt gebruiken om de tekst te bekijken of te selecteren en te kopiëren naar andere toepassingen. Als uw scanner een automatische documentinvoer bevat, selecteert u het selectievakje Gebruik auto-documenttoevoer, indien beschikbaar, om meerdere pagina's te scannen en te herkennen.

Tijdens het vastleggen via de PEARL of ene scanner kondigt JAWS ook de pagina-oriëntatie aan, zoals "zijwaarts", "ondersteboven" of "rechterkant omhoog". Dit is vooral handig voor gebruikers die ervoor moeten zorgen dat een pagina correct is geplaatst voor het vouwen en inbrengen in een envelop zodat de juiste informatie door het venster wordt weergegeven.

Een geheel nieuw installatieprogramma

Het JAWS-installatieproces is volledig herontworpen om gebruik te maken van de nieuwste technologie. Het installatieproces is gestroomlijnd met minder dialoogvensters en biedt snellere download en installatie van diverse componenten. Het installatieprogramma heeft nu ook zijn eigen spraak, en maakt niet langer gebruik van een run-time versie van JAWS. Als u een oudere versie van JAWS gebruikt tijdens het installeren van JAWS 2018, blijft de eigen spraak van de installatie stil, zodat u uw vorige versie van JAWS kunt gebruiken voor spraakondersteuning tijdens de installatie.

Nieuwe breedsprakigheids opteies voor de virtuele cursor

Bij het lezen van pagina's met de virtuele cursor, meldt JAWS u het begin en einde van verschillende elementen zoals lijsten, tabellen, en gebieden. Omdat de ondersteuning van JAWS voor ARIA zich blijft verbeteren en webontwikkelaars zich meer bewust worden van het toegankelijk ontwerpen, kan de hoeveelheid extra informatie die door de virtuele cursor wordt verstrekt overweldigend worden wanneer u zich gewoon wilt richten op de inhoud van de pagina. Om het gemakkelijker te maken te bepalen wat er wordt gesproken, biedt JAWS nu drie niveaus van breedsprakigheid voor de virtuele cursor, waardoor u controle heeft over hoeveel detail u wilt horen bij het lezen van webpagina's.

Om een breedsprakigheidsniveau te kiezen, open het Instellingencentrum, open de groep Web/HTML/PDF's, open de groep Lezen, en druk SPATIEBALK op Web Breedsprakigheidsniveau.

 • Hoog - JAWS leest de meeste informatie over elementen op de pagina of in een document. Op dit niveau wordt alles gemeld.
 • Medium - Dit niveau is geconfigureerd om de beste gebruikerservaring te geven op de meeste pagina's en documenten en is het standaardniveau van de breedsprakigheid.
 • Laag - JAWS spreekt zo weinig mogelijk structurele informatie over de elementen op een pagina of in een document.

U kunt ook een breedsprakigheidsniveau voor de virtuele Cursor kiezen die actief moet zijn voor een bepaalde webpagina. Vanaf de website waar u wilt dat het breedsprakigheidsniveau verandert, druk INSERT+V om de Snel-instellingen te openen, navigeer naar de groep Persoonlijke Webinstellingen, en druk SPATIEBALK op Virtuele cursor breedsprakigheidsniveau om het niveau te keizen die u wilt gebruiken voor de betreffende website.

Elk niveau van de breedsprakigheid is vooraf ingesteld om de meest optimale ervaring te bieden. Net als bij het informatieniveau kan ieder niveau verder worden aangepast zodat u alleen de informatie krijgt die u wilt horen. U wilt bijvoorbeeld het standaard medium breedsprakigheidsniveau blijven gebruiken, maar u wilt misschien dat JAWS een paar meer elementen aankondigt die op dit niveau niet standaard worden gesproken.

Om een breedsprakigheidsniveau aan te passen, open het Instellingencentrum, open de groep Web/HTML/PDF's, open de groep Lezen, en open de groep Configureer web breedsprakigheidsniveaus. Druk vervolgens op de SPATIEBALK op het breedsprakigheidsniveau die u wilt aanpassen. Er wordt een dialoogvenster geopend met een boomweergave waarin de structurele elementen worden weergegeven die door de virtuele cursor kunnen worden aangekondigd. Gebruik de SPATIEBALK om een element te selecteren of te wissen en kies dan OK om uw wijzigingen op te slaan.

De optie "Document en webpagina automatisch lezen na laden" toegevoegd aan Instellingencentrum

De optie om te bepalen of JAWS wel of niet automatisch begint met het voorlezen nadat een PDF-document of webpagina is geladen is toegevoegd aan het Instellingencentrum en de Snel-instellingen. Voorheen was deze optie alleen beschikbaar voor gebruikers van Fusion, maar het is nu uitgebreidt met gebruikers die ook alleen gebruik maken van JAWS.

Indien geselecteerd zal JAWS automatisch beginnen met lezen van webpagina's en PDF-documenten als ze zijn geladen. Schakel het uit als u niet wilt dat JAWS automatisch begint met voorlezen. Het uitschakelen van deze optie is met name handig als u JAWS samen gebruikt met een vergrotingsprogramma omdat de focus dan niet onverwachts naar boven wordt verplaatst als u de muis gebruikt om door het document te navigeren.

Standaard is deze instelling aan als alleen JAWS wordt gebruikt, en uit bij het gebruik van Fusion of FSReader.

Ondersteuning voor Microsoft Mobiele stemmen in Windows 10

JAWS werkt nu met de Microsoft Mobiele stemmen, een nieuwe spraakinterface van Microsoft ontwikkelt voor het Universele Windows Platform. Als u JAWS gebruikt in Windows 10, zal er een nieuwe Microsoft Mobiel stemprofiel worden weergegeven in het dialoogvenster Stem Aanpassen en in het dialoogvenster Selecteer een stemprofiel (CTRL+INSERT+S). De beschikbare stemmen hangen af van de geïnstalleerde Windows-taal. Voor Nederlands is er één stem beschikbaar. Extra stemmen voor andere talen kunnen worden toegevoegd via taalpakketten die kunnen worden gedownload en geïnstalleerd via de Redio en taal instellingen.

Bijgewerkte Liblouis braillevertaler

JAWS 2018 bevat de laatste versie van de bekende Liblouis braillevertaler. Dit biedt onze gebruikers de laatste updates voor de kortschrift en gewone Unified English Braille (UEB) vertaling en ook verbeteringen voor andere taaltabellen.

Verbeteringen voor het wisselen van taal in JAWS

Als een document of webpagina tekst bevat in een taal die verschilt van de JAWS-primaire taal, kan JAWS automatisch overschakelen naar de specifieke taal als het actieve voiceprofiel de juiste stem bevat en de documentontwerper de juiste tags gebruikt om de taalveranderingen aan te geven. Maar de meeste internationale versies van JAWS zetten echter de automatische taalherkenning uit, waardoor gebruikers worden verplicht om de stem handmatig te wijzigen om de taal te laten overeenkomen met de taal van de tekst in het document. Bij het handmatig wisselen van de taal, door het veranderen van het actieve stemprofiel of via het dialoogvenster Selecteer een taal (CTRL+WINDOWS-toets+L), leest JAWS nu alleen de tekst van het document of webpagina in de geselecteerde taal, maar zal de JAWS-meldingen, toepassingsmenu's, en dialoogvensters voorlezen met de primaire taal.

Als u bijvoorbeeld een profiel heeft met Nederlands ingesteld als de primaire taal, en u schakelt naar een Engelse stem om ene Engelse webpagina te lezen, zal JAWS de Engelse tekst lezen met de Engelse stem, maar zal de Nederlandse stem blijven gebruiken voor het lezen van JAWS-meldingen zoals de indicatie van links en koppen.

Optie toegevoegd aan navigatiesneltoetsen om naar een willekeurige link te gaan

Een nieuwe navigatie optie die handmatig kan worden toegewezen aan ene navigatiesneltoets is toegevoegd voor gebruik in alle browsers om naar een willekeurige link te gaan. Om een toets aan deze actie toe te wijzen doet u het volgende:

 1. Druk INSERT+F2, en selecteer dan Navigatiesneltoetsen.
 2. Selecteer Willekeurige link in de lijst en kies dan de knop Bewerk toetstoewijzing.
 3. Typ in het invoerveld de toets die u aan deze optie wilt toewijzen en druk ENTER. De toets moet a tot en met z of 0 tot en met 9 zijn.
 4. Kies Ok om uw wijziging op te slaan en sluit het dialoogvenster.

Als dit item eenmaal is toegewezen, zal het de virtuele cursor in een browser naar zowel bezochte als niet bezochte links verplaatsen.

Acroniem uitbreiding opgenomen bij het spellen van ene woord

Bij het navigeren op webpagina's met de virtuele cursor, en u komt woorden tegen die ene acroniem uitbreiding bevatten, zal het tweemaal snel indrukken van INSERT+NUM 5 (CAPSLOCK+K) in laptopindeling) om het huidige woord te spellen, nu ook het acroniem of de afkorting voorlezen.

Lees dialoogvensters in moderne Apps

Wanneer een dialoogvenster wordt weergegeven in een desktop applicatie, kunt u op INSERT+B drukken om JAWS de gehele inhoud van het dialoogvenster te laten voorlezen. Dit commando werkt nu ook in moderne apps waaronder Mail, Store, en Edge voor het lezen van de inhoud van diverse popup dialoogvensters.

Nieuwe toetsaanslag voor het localiseren van spelfouten in Google Docs

U kunt nu CTRL+APOSTROF of CTRL+PUNTKOMMA in Google Docs indrukken om naar het volgende of vorige foutgespelde woord in een document te gaan.

Veel gestelde vragen

Vraag: Als ik de JAWS 2018 release van het web download, moet ik dan ook nog JAWS installeren vanaf de DVD als ik deze ontvang?

Antwoord: Nee, maar u moet controleren op updates via het JAWS-contextmenu, H voor Help, dan P voor Zoeken naar updates.

Vraag: Als ik wacht met het installeren van JAWS 2018 totdat ik mijn DVD heb ontvangen, moet ik dan ook nog de versie downloaden die beschikbaar is op het web?

Antwoord: Nee, maar zodra u JAWS 2018 heeft geïnstalleerd vanaf de DVD moet u controleren op updates via het JAWS-contextmenu, H voor Help, dan P voor Zoeken naar updates.

Vraag: Moet ik mijn bestaande versie van JAWS verwijderen voordat ik JAWS 2018 ga installeren?

Antwoord: Dit is niet noodzakelijk en vele gebruikers kiezen er voor om meerdere versies op hun systeem te houden. Als u eenmaal vindt dat u niet langer de vorige versie gebruikt, en alles werkt prima met de nieuwe versie, kunt u de oude versie verwijderen maar verwijder dan niet de gedeelde componenten.

Vraag: Als ik onlangs JAWS 18 heb ontvangen, hoe kan ik dan JAWS 2018 krijgen?

Antwoord: Als u JAWS 18 heeft aangeschaft na 1 september 2017, kunt u de JAWS 2018 release gratis downloaden vanaf onze website. Om te controleren of u recht heeft op de huidige versie, gaat u naar de Engelstalige website Verifying Your Activation Keys Ga met E naar het invoerveld "Serial Number" en vul uw serienummer van JAWS in en druk op enter. Ga met T naar de tabel waar u in de kolom "Version" kunt lezen tot welke versie u JAWS mag gebruiken.

07-11-2017

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.