De invloed van hulpmiddelen op het leven van mensen met een visuele beperking

Veel studies hebben onderzocht hoe oogaandoeningen iemands leven kunnen veranderen. Hierdoor zijn we veel te weten gekomen over de symptomen van oogaandoeningen, de effecten van medicatie en de psychosociale effecten van het leven met een visuele beperking. Maar wat weten we eigenlijk over de effectiviteit van hulpmiddelen die ontwikkeld zijn voor mensen met een visuele beperking?

 Als u bekend bent met hulpmiddelen weet u waarschijnlijk een aantal positieve effecten te noemen. Als u zelf deze producten gebruikt heeft u waarschijnlijk ook al eens de positieve effecten meegemaakt.  Het wordt bijvoorbeeld makkelijker om te lezen, en u leest sneller. Ook kunt u weer oude hobby's uitoefenen en voelt u zich zelfverzekerder en onafhankelijker.

Er zijn maar een paar wetenschappelijke onderzoeken gedaan om deze ervaringen te bevestigen. Deze onderzoeken richten zich op het gebruik van beeldschermloepen, en op de effecten die het gebruik van deze producten met zich meebrengt. Een greep uit de effecten: 

  •  De leesvaardigheid verbetert sterk door het gebruik van een beeldschermloep. Dit gaat soms zo ver dat mensen met een oogaandoening sneller kunnen lezen dan mensen zonder een oogaandoening wanneer zij een beeldschermloep gebruiken (1).
  • Het wordt makkelijker om dagelijkse taken uit te voeren, zoals lezen, schrijven, de administratie doen, schema's volgen, het nieuws bijhouden en creatieve en intellectuele activiteiten voltooien (1).
  • Na het ontvangen van een beeldschermloep ervaren mensen met een oogaandoening oonmiddellijkpositieve psychosociale gevolgen. Ze voelen zich bijvoorbeeld zelfverzekerder, onafhankelijker en willen vaker nieuwe dingen uitproberen (2).

Omdat wij onze klanten elke dag weer zien, weten wij dat hulpmiddelen op veel meer manieren kunnen helpen. Daarom zullen wij producten blijven ontwikkelen die gemakkelijk te gebruiken zijn, zodat u deze positieve effecten kunt ervaren en volop van het leven kunt genieten.

 

Referenties 
1: M.C. Burggraaff ( 2013), Effects of CCTV training in visually impaired patients.  
2: G. Strong (2003), The psychosocial impact of closed-circuit television low vision aids.

21-01-2015

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.