Vergoeding hulpmiddelen Vlaanderen

Vergoeding hulpmiddelen Vlaanderen

Oogaandoeningen

Veel hulpmiddelen die Optelec levert, kunnen vergoed worden. Voor uitgebreide informatie kunt u contact opnemen ons via telefoonnummer: 050-35 75 55 of per email: info@optelec.beOp werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 08.30 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur.

Voor hulpmiddelen voor thuis kan u terugbetaling ontvangen door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Op deze pagina vindt u algemene informatie. Voor uitgebreide informatie kunt u contact opnemen ons via telefoonnummer: 050-35 75 55 of per email: info@optelec.beOp werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 08.30 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur.

Vergoedingen zijn er op basis van visuele beperking. De gehandicapte moet jonger dan 65 jaar zijn of voor 65 jaar erkend zijn als visueel gehandicapte en een hulpvraag hebben. U ontvangt dan een erkenningsnummer.

Aanvraag verloopt als volgt :

  1. Via het inschrijvingsformulier vraagt u een erkenningsnummer aan bij het VAPH. Dit formulier vraagt naar uw persoonlijke gegevens, uw handicap en op welke tussenkomst of dienstverlening u beroep wil doen. Indien u al over een erkenningnummer als visueel gehandicapte beschikt, kan u deze stap overslaan.                                                            
  2. Nadien of tegelijkertijd stelt u een aanvraag naar hulpmiddelen in. Uw plaatselijk ziekenfonds of het Low Vision centrum maakt een adviesrapport op voor de gevraagde hulpmiddelen. Zij sturen het rapport naar het VAPH die een beslissing neemt. Na de beslissing krijgt u uw toelating per post thuis toegezonden. Sommige aanvragen voor hulpmiddelen kan u zelf naar de VAPH sturen.

Met uw erkenningsnummer en het adviesrapport kunt u bij Optelec hulpmiddelen aanvragen. Het VAPH publiceert een refertelijst waarop vermeld staat welke hulpmiddelen tegen welk bedrag vergoed worden. Bekijk deze lijst hier. U kan toestemming geven aan het VAPH om de factuur rechtstreeks aan Optelec te betalen. U hoeft dan zelf het bedrag voor te schieten en Optelec regelt verder de administratieve procedure.

Hulpmiddelen waar vergoeding voor is: BeeldschermloepDaisyspelerElektronische handloepComputer softwareBraille leesregelVoorleesapparaat en een Memorecorder. Onze medewerkers informeren u graag over de hulpmiddelen die worden vergoed. De meeste producten worden vanuit het Optelec magazijn geleverd en de gemiddelde levertijd is twee dagen. Een aantal producten wordt thuisbezorgd en ge├»nstalleerd met een korte instructie zodat u er meteen mee aan de slag kunt.

Worden hulpmiddelen voor mijn studie of werkplek vergoed?

Indien u voor uw werk ondersteuning behoeft, kan de VDAB hiervoor tussenkomen. Hiervoor gelden geen referte bedrag. Indien u een aanvraag wilt starten, kunt u hier klikken om het formulier in te vullen, of neem contact op met Optelec voor een persoonlijk advies.

Indien u voor het gewoon onderwijs (schoolsituatie) in aanmerking wil komen voor hulpmiddelen, kan u een aanvraag doen bij de directeur van de onderwijsinstelling. Die zal dan een aanvraag doen bij de Cel Speciale Onderwijsleermiddelen. Voor deze aanvraag heeft u offertes nodig. U kunt contact opnemen met Optelec voor een persoonlijk advies. 

Neem contact met ons op

Voor uitgebreide informatie kunt u contact opnemen via telefoonnummer: 050-35 75 55 of per email: info@optelec.beOp werkdagen zijn wij telefonisch bereikbaar tussen 08.30 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur.

 

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.