Oogaandoeningen

Wereldwijd zijn er ongeveer 160 miljoen mensen met een visuele beperking en hebben een zekere mate van slechtziendheid. Slechtziendheid wordt vaak gekenmerkt door een gedeeltelijk gezichtsvermogen zoals wazig zien, vervormd zicht, schaduwen, blinde vlekken of tunnelvisus maar ook blindheid. Als u een oogaandoening heeft zoals diabetische retinopathie, glaucoom, macula degeneratie of retinitis pigmentosa, dan kunt u met hulp van low-vision hulpmiddelen gewoon zelfstandig blijven wonen en activiteiten blijven uitvoeren.

Nystagmus

NystagmusNystagmus is een ongecontroleerde en onvrijwillige beweging van de ogen. De beweging is vaak van links naar rechts (horizontaal) maar het kan ook van boven naar beneden (verticaal) of rond (roterend) zijn.

Lees meer

Kleurenblindheid

KleurenblindheidKleurenblindheid is het onvermogen om te onderscheiden tussen verschillende kleuren. Kleurenblindheid wordt veroorzaakt door een gebrek aan kleursensitief pigment in de kegelvormige cellen van de retina, het lichtgevoelige ‘scherm’ achter in het oog.

Lees meer

Keratoconus

KeratoconusKeratoconus is een progressieve oogaandoening waarbij het hoornvlies langzaam dunner wordt en een kegelvormige vervorming ondergaat. Het hoornvlies is het doorzichtige deel van de buitenkant van het oog waar het licht door naar binnen valt.

Lees meer

Dyslexie

DyslexieDyslexie is een onzichtbare handicap die het lezen, schrijven, spellen en soms praten moeilijk maken. Het wordt veroorzaakt door een stoornis in het vermogen van de hersens om beelden of geluid om te zetten in een verstaanbare taal

Lees meer

Albinisme

AlbinismeAlbinisme verwijst naar een groep van aandoeningen waarbij mensen weinig tot geen pigment in hun ogen, huid en haar hebben. Albinisme is het gevolg van erfelijk gewijzigde genen, die te weinig van het pigment “melanine” aanmaken.

Lees meer

Refractie afwijkingen

MyopieRefractie afwijkingen zijn afwijkingen in het optische systeem van het oog, waardoor de vorming van een scherp beeld op verschillende afstanden niet mogelijk is. Dit is de meest voorkomende en meest bekende oogaandoening en omhelst verschillende types:

Lees meer

Het Syndroom van Usher

het Syndroom van UsherHet Syndroom van Usher is een variabele aandoening, waarbij de ernst van de afwijking niet per se wordt bepaald door het klinische type die men heeft. Van de mensen die Retinitis Pigmentosa hebben, heeft ongeveerd één-zesde het Syndroom van Usher.

Lees meer

De Ziekte van Stargardt

de Ziekte van StargardtDe Ziekte van Stargardt is een erfelijke oogaandoening die afwijkingen in het centrale zicht veroorzaakt op zeer jonge leeftijd. Het tast de macula aan, het centrale gedeelte van het netvlies waardoor men scherp ziet

Lees meer

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.