De Ziekte van Wagner

Wat is De Ziekte van Wagner?

Ontdek welk hulpmiddel het best bij deze oogaandoening past

De Ziekte van Wagner is een zeldzame erfelijke afwijking die progressieve slechtziendheid tot gevolg heeft. Bij mensen met de Ziekte van Wagner wordt het netvlies (het lichtdoorlatende ‘scherm’ achter in het oog) dun en raakt uiteindelijk los van het oog. Daarnaast wordt het vocht in het oog, dat normaal gesproken een gelachtige substantie heeft, dun en waterig. Vanaf de leeftijd van 30 jaar treedt vaak al staar op en de slechtziendheid wordt vanaf ongeveer deze leeftijd steeds erger. Niet iedereen heeft de ziekte in dezelfde mate, maar in de meeste gevallen komen netvliesloslatingen voor en krijgt men last van staar.

 

De Ziekte van Wagner is een autosomale dominante aandoening – mensen die deze aandoening hebben geven het door aan de helft van hun kinderen. Mensen met de gen voor de Ziekte van Wagner krijgen altijd symptomen. Het is dus niet mogelijk om drager te zijn zonder symptomen. 

 

Het is niet exact bekend hoeveel mensen de Ziekte van Wagner hebben. Wereldwijd zijn er zeker 50 families waarin deze aandoening voorkomt.

 

Bekijk onze hulpmiddelen voor de Ziekte van Wagner.

 

Wat zijn de symptomen van de Ziekte van Wagner

Oogproblemen bij de Ziekte van Wagner omvatten vaak:

-        nachtblindheid
-        staar
-        bijziendheid
-        droge ogen
-        netvliesloslatingen

 

De Ziekte van Wagner
Normaal zicht vs. de Ziekte van Wagner 

 

Wat kunt u verwachten van de Ziekte van Wagner

De meeste mensen met de Ziekte van Wagner zullen meerder operaties nodig hebben aan het netvlies, om de loslating hiervan te repareren. Ook behandelingen voor staar zijn vaak noodzakelijk. Omdat de gen die verantwoordelijk is voor de Ziekte van Wagner bekend is, is er hoop dat deze aandoening ooit voorkomen kan worden.

 

Meer informatie over de Ziekte van Wagner

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over de Ziekte van Wagner. Deze informatie is bedoeld om u te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die u van uw arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die u kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat u de Ziekte van Wagner heeft.

Het internet biedt uitgebreide informatie over de Ziekte van Wagner en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die de Ziekte van Wagner hebben. Onze aanbevolen hulpmiddelen voor de Ziekte van Wagner kunt u terugvinden onder de tab “Hulpmiddelen”.


Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.