De Ziekte van Stargardt

Wat is De Ziekte van Stargardt?

Ontdek welk hulpmiddel het best bij deze oogaandoening past

De Ziekte van Stargardt is een erfelijke oogaandoening die afwijkingen in het centrale zicht veroorzaakt op zeer jonge leeftijd. Het tast de macula aan, het centrale gedeelte van het netvlies waardoor men scherp ziet. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van Maculadegeneratie. De Ziekte van Stargardt’s veroorzaakt progressieve slechtziendheid en, in sommige gevallen, bijna blindheid. Deze aandoening begint meestal rond het zesde of zevende levensjaar.

 

De Ziekte van Stargardt is vaak een recessief erfelijke aandoening, waarbij degene met deze aandoening een gen van beide ouders erft om deze aandoening te veroorzaken. Er zijn ook gevallen bekend van een dominante variant, waarbij een gen van slechts één ouder de aandoening veroorzaakte. De gen die de Ziekte van Stargardt’s veroorzaakt is bekend, waardoor de hoop op een goede behandeling is toegenomen.

 

Bekijk onze hulpmiddelen voor de Ziekte van Stargardt.

 

Wat zijn de symptomen voor de Ziekte van Stargardt

Symptomen voor de Ziekte van Stargardt zijn:

-        overgevoeligheid voor fel licht
-        beelden lijken golvend
-        blinde vlekken
-        wazig zicht
-        moeite met onderscheiden van kleuren
-        moeite met beperkt licht
-        toenemende moeite met het herkennen van gezichten

 

de Ziekte van Stargardt
Normaal zicht vs. de Ziekte van Stargardt

 

Wat kunt u verwachten van de Ziekte van Stargardt

Verminderd zicht als gevolg van de Ziekte van Stargardt kan niet worden gecorrigeerd door middel van een bril of lenzen. Het merendeel van de mensen van de Ziekte van Stargardt krijgt te maken met aanzienlijk toenemende slechtziendheid. In sommige gevallen blijven perifeer zicht (zijkanten) en nachtzicht wel in tact.

 

Meer informatie over de Ziekte van Stargardt

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over de Ziekte van Stargardt. Deze informatie is bedoeld om u te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die u van uw arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die u kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat u de Ziekte van Stargardt heeft.

Het internet biedt uitgebreide informatie over de Ziekte van Stargardt en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die de Ziekte van Stargardt hebben. Onze aanbevolen hulpmiddelen voor de Ziekte van Stargardt kunt u terugvinden onder de tab “Hulpmiddelen”.


Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.