Het Syndroom van Usher

Wat is Het Syndroom van Usher?

Ontdek welk hulpmiddel het best bij deze oogaandoening past

Het Syndroom van Usher is de meest voorkomende aandoening die zowel het zicht als het gehoor beïnvloeden. Het is een zeldzame genetische afwijking die de belangrijkste oorzaak is van doofblindheid. De belangrijkste symptomen van het Syndroom van Usher zijn doofheid en de oogaandoeningen Retinitis Pigmentosa.

 

Bekijk onze hulpmiddelen voor het Syndroom van Usher.

 

Het Syndroom van Usher kan verdeeld worden in drie klinische typen:

Syndroom van Usher type I

Mensen met Usher type 1 worden doof geboren. Het zicht begint normaliter af te nemen vanaf de leeftijd van 10 jaar. Vaak hebben mensen met Usher type 1 ook evenwichtsproblemen en hebben ze moeite met (leren) lopen.

Syndroom van Usher type II

Mensen met Usher type II worden niet doof geboren, maar zijn wel slechthorend. Zij hebben geen zichtbare problemen met hun evenwicht en beginnen slechtziendheid te ervaren na de leeftijd van 20 jaar.

Syndroom van Usher type III

Mensen met Usher type II worden niet doof geboren. Zij krijgen pas op latere leeftijd te maken met klachten als slechthorendheid en slechtziendheid.

Het Syndroom van Usher is een variabele aandoening, waarbij de ernst van de afwijking niet per se wordt bepaald door het klinische type die men heeft. Van de mensen die Retinitis Pigmentosa hebben, heeft ongeveerd één-zesde het Syndroom van Usher.

Het Syndroom van Usher is een erfelijke aandoening, wat betekent dat het genetisch bepaald wordt. Het is een recessieve aandoening, dus beide ouders moeten deze gen hebben wil een kind het Syndroom van Usher krijgen.

 

het Syndroom van Usher
Normaal zicht vs. het Syndroom van Usher 

 

Wat zijn de symptomen van het Syndroom Usher

Symptomen van het Syndroom van Usher zijn onder andere:

-        doofheid of steeds slechter wordend gehoor
-        Retinitis Pigmentosa
-        moeite met balanceren
-        tunnelvisie

 

Wat kan ik verwachten van het Syndroom van Usher

Er bestaat geen medische behandeling die het Syndroom van Usher kan voorkomen. De beste behandeling behelst het vroegtijdig diagnose, zodat omscholing en therapieën zo snel mogelijk kunnen beginnen. De precieze invulling van dergelijke programma’s is afhankelijke van de mate waarin het Syndroom voorkomt en de ernst van de beperkingen. Aanvullend aan deze programma’s kunnen ook hoorapparaten, implantaten, andere communicatiemiddelen, oriëntatie en mobiliteitstraining en apparaten voor slechtzienden en/of Braille worden ingezet.

 

Meer informatie over het Syndroom van Usher

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over het Syndroom van Usher. Deze informatie is bedoeld om u te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die u van uw arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die u kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat u het Symptoom van Usher heeft.

Het internet biedt uitgebreide informatie over het Syndroom van Usher  en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die het Syndroom van Usher hebben. Onze aanbevolen hulpmiddelen voor het Syndroom van Usher kunt u terugvinden onder de tab “Hulpmiddelen".

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.