Diabetische Retinopathie

Wat is Diabetische Retinopathie?

Ontdek welk hulpmiddel het best bij deze oogaandoening past

Diabetische Retinopathie (afgekort naar DRP) is een complicatie veroorzaakt door diabetes, waarbij de retina (het lichtgevoelige ‘scherm’ achter in het oog) wordt aangetast. Diabetes veroorzaakt abnormale schommelingen in de bloedsuikerspiegel van een menselijk lichaam. Hoge hoeveelheden bloedsuikers kunnen de toevoer van bloed aan alle organen in het lichaam veranderen, inclusief de toevoer naar de ogen. Schade aan de ogen vindt plaats als hoge hoeveelheden bloedsuiker zich ophopen in de bloedvaten van de retina.

 

Bekijk onze hulpmiddelen voor Diabetische Retinopathie.  

 

DRP kent vier stadia:

1.               Milde niet-proliferatieve DRP

In deze eerste fase komen micro aneurysms voor. Dit zijn kleine gebiedjes van ballonachtige zwellingen in de kleine bloedvaten van de retina.

2.               Matige niet-proliferatieve DRP

Als de ziekte vordert, raken een deel van de bloedvaten die de retina voeden verstopt.

3.               Gevorderde niet-proliferatieve DRP

Veel meer bloedvaten raken verstopt, waardoor grote gebieden van de retina niet meer doorbloed worden. Deze gebieden sturen een signaal naar het lichaam om nieuwe bloedvaten aan te maken.

4.               Proliferatieve DRP

In dit gevorderde stadium worden er daadwerkelijk nieuwe bloedvaten aangemaakt. Deze bloedvaten zijn breekbaar en fragiel. Zij groeien langs de retina en langs de oppervlakte van de doorzichtige, glazige gel die zich bevindt aan de binnenkant van het oog. Op zichzelf veroorzaken deze bloedvaten geen problemen. Echter, zij hebben dunne en broze wanden. Als deze bloedvaten bloed gaan lekken, dan kan dit ernstig gezichtsverlies en soms zelf blindheid tot gevolg hebben.

Onbehandeld kan DRP leiden tot blindheid. 80% van de mensen die langer dan 10 jaar aan diabetes leiden krijgen te maken met DRP. Van deze gevallen, kan 90% worden verminderd door de juiste behandeling and regelmatige controle van de ogen.

 

Diabetische Retinopathie
Normaal zicht vs. Diabetische Retinopathie

 

Wat zijn de symptomen van Diabetische Retinopathie

Symptomen die zich voordoen bij DRP zijn:

-        wisselend zicht
-        zwarte vlekken in het gezichtsveld die mee lijken te “drijven” (floaters)
-        slecht zicht in het donker
-        wazig zicht
-        plotseling gezichtsverlies
-        verandering van kleuren
-        eventueel pijn in ogen

 

Wat kunt u verwachten van Diabetische Retinopathie

Er is geen genezing mogelijk voor DRP. Er zijn echter wel diverse behandelingen beschikbaar die de symptomen kunnen verminderen. De beste manier om DRP aan te pakken is regelmatige controle van de ogen. Als u diabetes heeft, is het verstanding om regelmatig oogtesten te laten verrichten om te controleren of u DRP ontwikkelt. Overleg dit met uw arts of oogspecialist.

 

Meer informatie over Diabetische Retinopathie

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over DRP. Deze informatie is bedoeld om u te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die u van uw arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die u kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat u DRP heeft.

Het internet biedt uitgebreide informatie over DRP en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die DRP hebben. Onze aanbevelingen kunt u terugvinden onder de tab “Hulpmiddelen”.


Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.