Cataract (Staar)

Wat is Cataract (Staar)?

Ontdek welk hulpmiddel het best bij deze oogaandoening past

Cataract is een vertroebeling van de ooglens, de vlak achter de pupil ligt. De ooglens bestaat voornamelijk uit water en eiwitten. De eiwitten zijn zo gerangschikt dat de ooglens schoon blijft en er licht doorheen kan. Naarmate we ouder worden, kunnen een aantal van deze eiwitten samenkleven en een klein deel van de lens vertroebelen. Dit is een cataract, die met verloop van tijd groter kan groeien en meer van de lens kan vertroebelen zodat het moeilijker wordt om goed te zien. Cataract vordert normaliter traag, waardoor geleidelijk verlies van zicht optreedt. Als het onbehandeld blijft, kan cataract resulteren in blindheid.

 

Er zijn diverse typen cataract, maar ze hebben allemaal het gemeenschappelijk kenmerk dat ze de transparantheid van de ooglens aantasten. Hoe meer troebel de lens, hoe meer geavanceerd de cataract. Cataract is de meest voorkomende oorzaak van zichtverlies in mensen van 40 jaar en ouder en is de grootste oorzaak van blindheid wereldwijd.

 

Bekijk onze hulpmiddelen voor cataract.

 

Cataract
Normaal zicht vs. Cataract

 

Wat zijn de symptomen van Cataract

Symptomen van cataract omvatten:

-        wazig zicht
-        overgevoeligheid voor de zon of fel licht
-        gebrek aan helderheid in kleuren
-        toenemende bijziendheid
-        het zien van halo’s om licht
-        veelvuldige wijziging in bril en of lens sterkte

 

Wat kunt u verwachten van Cataract

Cataract kan voorkomen in één of beide ogen. Als symptomen zich voordoen, kunt u gedurende ruime tijd uit de voeten met een nieuwe bril, vergroting, passende verlichting of andere hulpmiddelen. Als de cataract zich uitbreidt, kunt u een operatie overwegen, waarbij de ooglens wordt verwijderd en wordt vervangen door een kunstlens. Een cataractoperatie is zeer effectief voor het herstellen van het zicht. Overleg uw situatie en de mogelijkheden met uw oogspecialist om te bepalen wat de beste opties zijn.

 

Meer informatie over Cataract

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over cataract. Deze informatie is bedoeld om u te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die u van uw arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die u kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat u cataract heeft.

Het internet biedt uitgebreide informatie over cataract en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die cataract hebben. Onze aanbevolen hulpmiddelen voor cataract kunt u terugvinden onder de tab “Hulpmiddelen”.

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.