Wat is Albinisme?

Ontdek welk hulpmiddel het best bij deze oogaandoening past

Albinisme verwijst naar een groep van aandoeningen waarbij mensen weinig tot geen pigment in hun ogen, huid en haar hebben. Albinisme is het gevolg van erfelijk gewijzigde genen, die te weinig van het pigment “melanine” aanmaken. Afhankelijk van de hoeveelheid melanine in de ogen, kunnen verschillende soorten albinisme worden onderscheiden. Wat deze verschillende soorten gemeen hebben, is dat ze allemaal geassocieerd worden met verminderd zicht. Zichtproblemen bij albinisme worden veroorzaakt door een afwijkende ontwikkeling van de retina en abnormale zenuwverbindingen tussen de ogen en hersens.

 

Albinisme beïnvloedt mensen van verschillende etnische achtergronden; de mate waarin het wereldwijd voorkomt wordt geschat op 1 op 17.000.

 

Bekijk onze hulpmiddelen voor albinisme.

 

Wat zijn de symptomen van Albinisme

Oogproblemen bij albinisme omvatten vaak:

-        nystagmus: spontane onwillekeurige oogbewegingen
-        strabismus: scheelzien of een lui oog
-        fotofobie: overgevoeligheid voor fel licht
-        bij- en verziendheid
-        onderontwikkeling van de optische zenuw
-        verkleuring van of witte ogen als gevolg van te weinig pigment

 

Albinisme
Normaal zicht vs. Albinisme

 

Wat kunt u verwachten van Albinisme

De behandeling van albinisme richt zich voornamelijk op visuele rehabilitatie. Een operatie kan wellicht een aantal van de symptomen verlichten, zoals strabismus en nystagmus. Het zicht kan niet volledig worden hersteld, maar er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen bij het uitvoeren van een verscheidenheid aan dagelijkse taken.

 

Meer informatie over Albinisme

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over Albinisme. Deze informatie is bedoeld om u te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die u van uw arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die u kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat u Albinisme heeft.

 Het internet biedt uitgebreide informatie over Albinisme en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die Albinisme hebben. Onze aanbevolen hulpmiddelen voor albinisme kunt u terugvinden onder de tab “Hulpmiddelen”.

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.