Wat is slechtziend?

Is voor uzelf of voor iemand in uw omgeving de diagnose slechtziend gesteld? Wat betekent slechtziend dan precies?

 

Hulpmiddelen voor slechtziendheid afbeelding

In het algemeen kunnen we zeggen dat de term slechtziend, ook wel 'low vision' genoemd, wordt gebruikt om te verwijzen naar een visuele beperking die niet gecorrigeerd kan worden door een bril of contactlenzen. Slechtziend betekent dat de gezichtsscherpte lager is dan normaal, het gezichtsveld is verkleind of dat men bijvoorbeeld veel last heeft van licht. Als een bril dan niet meer helpt om goed te kunnen zien, dan is men slechtziend.
Meestal komt dit door een oogziekte die delen van het netvlies of de oogzenuw beschadigt, bijvoorbeeld macula degeneratie, cataract of glaucoom.

Er zijn veel verschillende vormen van slechtziendheid. Sommige mensen kunnen niet scherp zien, anderen zien allemaal donkere vlekken en sommige mensen kunnen alleen zien wat recht voor ze staat, maar niets aan de zijkant.

Slechtziend Macula Degeneratie afbeeldingSlechtziend Glaucoom afbeeldingSlechtziend Retinitis Pigmentosa afbeelding

Op deze website vindt u simulatiefoto's van slechtziendheid (zoals hierboven) en uitgebreide informatie over diverse oogaandoeningen.

Het is soms moeilijk voor te stellen wat slechtziend zijn werkelijk betekent. Om u te helpen de gevolgen te begrijpen, hebben we op deze website een aparte pagina over oogaandoeningen. Op deze pagina vindt u onder andere simulatiefoto's, een lijst van symptomen en verhalen van mensen die leven met slechtziendheid.

Ga naar Oogaandoeningen.

Veel mensen die slechtziend worden, willen graag de activiteiten en dingen blijven doen die men altijd deed. Om hierbij te helpen zijn er diverse hulpmiddelen voor slechtzienden beschikbaar. Bekijk onze productenpagina voor meer informatie over de beschikbare oplossingen voor slechtziendheid.

Ga naar Productenoverzicht.

Telefoon: 050/357555