Wat is een beeldschermloep?

Oogaandoeningen

Een beeldschermloep is een hulpmiddel voor slechtziende mensen voor het lezen van teksten of het bekijken van foto’s. Wanneer een hogere vergroting of meer contrast nodig is, kan een beeldschermloep helpen om beter te kunnen lezen. Een beeldschermloep bestaat uit een beeldscherm en een camera die op een leesplateau is gericht. Het camerabeeld wordt vergroot en indien gewenst aangepast weergegeven in kleur of zwart-wit. 

Vaste beeldschermloep

Een vaste beeldschermloep is een apparaat, dat meestal op een vaste plek in de woonkamer wordt neergezet. Met een vaste beeldschermloep kunt u eenvoudig de krant lezen, een hobby uitoefenen of een brief schrijven. Beeldschermloepen van Optelec zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De grootte van de monitor, de kwaliteit van de camera en de functionaliteiten kunnen allemaal op uw wensen worden afgestemd.

Mobiele beeldschermloep

Een mobiele beeldschermloep is klein, licht en compact zodat deze overal mee naar toe kan worden genomen. Hierdoor kunnen mensen op elk gewenst moment tekst en informatie lezen of een afbeelding bekijken. Mobiele beeldschermloepen zijn ideaal voor het lezen van de menukaart in een restaurant, het prijskaartje in een (kleding‑)winkel of de prijs van een artikel in de supermarkt. Een mobiele beeldschermloep is eenvoudig te bedienen en aan te passen aan uw wensen.

Hoe kan ik in bezit komen van een beeldschermloep?

Optelec biedt beeldschermloepen in verschillende uitvoeringen aan. U kunt (als gehandicapte) tegemoetkoming krijgen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) indien u jonger bent dan 65 jaar. Of als u voor uw 65 jaar erkend bent als visueel gehandicapte en een hulpvraag heeft gesteld. Klik hier voor meer informatie.  

De aanvraag gebeurt in 2 stappen door uw plaatselijk ziekenfonds of een Low Vision centrum: Via het inschrijvingsformulier vraagt u een erkenningsnummer aan bij het VAPH. Dit formulier vraagt naar uw persoonlijke gegevens, uw handicap en op welke tussenkomst of dienstverlening u beroep wil doen. Indien u al over een erkenningnummer als visueel gehandicapte beschikt, kan u deze stap overslaan. Vraag bij Optelec naar de te volgen procedure.

Indien u reeds een beeldschermloep heeft, kan u (op dit moment) 7 jaar na de aankoop van een beeldschermloep zelf een gemotiveerde vraag sturen naar het VAPH om uw beeldschermloep te vernieuwen. Om deze aanvraag te starten kan u het document "aanvraag hulpmiddelen en aanpassingen” invullen.

Indien u ouder bent dan 65 jaar, kunt u Optelec rechtstreeks benaderen om alle mogelijkheden te bespreken om een (mobiele) beeldschermloep uit te proberen. Indien u interesse heeft, dan kunt u contact opnemen via ons contactformulier of een mail sturen aan info@optelec.be of bellen via telefoonnummer:  050-35 75 55.

Wilt u een beeldschermloep uitproberen?  

Dat kan! Een vaste beeldschermloep kunt u 14 dagen vrijblijvend thuis uitproberen. Indien het apparaat niet bevalt, wordt deze kosteloos opgehaald.  

Bekijk Optelec’s vaste beeldschermloepen en mobiele beeldschermloepen

Bekijk alle Optelec producten 

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.