Maculadegeneratie

Wat is Maculadegeneratie?

Ontdek welk hulpmiddel het best bij deze oogaandoening past

Macula degeneratie is een medische aandoening die vaak geassocieerd wordt met leeftijd (deze aandoening staat ook bekend als “leeftijdgebonden maculaire degeneratie” of LMD). Deze aandoening veroorzaakt afname van de gezichtsscherpte in het centrale gedeelte van het visus. Het centrale gedeelte van het visus helpt ons om objecten duidelijk te zien en maakt het mogelijk om taken te verrichten zoals lezen en autorijden.

 

Macula degeneratie is een progressieve aandoening waarvan men vermoedt dat deze wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Het kan voorkomen in “droge” en “natte” varianten en is de grootste oorzaak van slechtziendheid onder volwassenen vanaf de leeftijd van 50 jaar.

 

Bekijk onze hulpmiddelen voor macula degeneratie.

 

Maculadegeneratie in een gevorderd stadium
Normaal zicht vs. Vergevorderde Macula Degeneratie 

 

Droge Macula degeneratie

Droge Maculadegeneratie wordt veroorzaakt als de lichtgevoelige cellen in het centrale gedeelte van de visus langzaam afbreken. Het gevolg is dat uw zicht geleidelijk aan wazig wordt (zie afbeelding 2). Dit kan beginnen met één of twee vlekjes, die langzaam uitbreiden tot grotere vlekken. Uiteindelijk zult u slecht zien maar houdt u wel uw perifere gezichtsveld (zie afbeelding 3).

De droge vorm van macula degeneratie kan worden verdeeld in drie verschillende stadia:

  1. Vroege macula degeneratie: kleine gele vlekken worden gevormd onder het netvlies (het sterk doorbloede lichtgevoelige ‘scherm’ achter in het oog). In dit stadium zijn er nauwelijks symptomen of klachten en ervaart u nog geen problemen met uw zicht.
  2. Intermediaire macula degeneratie: de gele vlekken onder het netvlies worden groter, met als gevolg dat de vlekken in uw visus groter worden. In dit stadium kan het zo zijn dat u meer licht nodig heeft om te lezen en andere taken te verrichten.
  3. Vergevorderde macula degeneratie: naast de gele vlekken, breken de lichtgevoelige cellen in uw netvlies af, met als gevolg een grote vlek in uw visus. Deze vlek kan na verloop van tijd groter en donkerder van kleur worden. In dit stadium heeft u moeite met lezen en het herkennen van gezichten, tenzij deze zich vlak voor of onder uw ogen bevinden.

 

Natte macula degeneratie

Ongeveer 10-15% van mensen met Maculadegeneratie heeft de ‘natte’ vorm. Deze vorm van Maculadegeneratie wordt veroorzaakt door het lekken van bloed en vocht uit de bloedvaten achter uw netvlies. Het vocht wat vrijkomt drukt uw netvlies omhoog, met als gevolg een snelle beschadiging van uw visus. Een van de eerste symptomen die u kunt ervaren is dat rechte lijnen lijken te golven.

 


Normaal zicht


Macula Degeneratie 1


Macula Degeneratie 2


Wat zijn de symptomen van Macula Degeneratie

Symptomen die zich kunnen voordoen bij macula degeneratie zijn:

-        wazig zicht
-        schaduwen of ontbrekende delen in uw gezichtsveld
-        vervorming van het beeld
-        moeite met het onderscheiden van kleuren
-        langzaam kunnen wennen van de ogen na blootstelling aan fel licht
-        verlies van contrastgevoeligheid

 

Wat kunt u verwachten van Macula Degeneratie

Macula degeneratie brengt schade toe aan het centrale deel van uw oog, welke verantwoordelijk is voor ongeveer 35% van uw totale visus. U kunt moeite hebben met het onderscheiden van gezichten, lezen en autorijden. Uw perifere gezichtsveld is niet aangetast door macula degeneratie, dus u kunt een vol en onafhankelijk leven blijven leiden.

 

Meer informatie over Macula Degeneratie

Er is uitgebreide informatie beschikbaar over macula degeneratie. Deze informatie is bedoeld om u te informeren over de meest belangrijke aspecten van deze oogaandoening en is niet bedoeld als vervanging van de informatie die u van uw arts of oogspecialist ontvangt. Links naar websites met meer informatie worden gegeven, alsmede informatie over hulpmiddelen die u kunnen helpen wanneer er is vastgesteld dat u Maculadegeneratie heeft.

Het internet biedt uitgebreide informatie over macula degeneratie en de meeste landen hebben één of meer verenigingen of steungroepen voor mensen die macula degeneratie hebben. Onze aanbevolen hulpmiddelen voor macula degeneratie kunt u terugvinden onder de tab “Hulpmiddelen”.

Telefoon: 050/357555

Door op verzend te klikken bevestigt u de Privacy policy te hebben gelezen en begrepen.